Украйна не поема официално отговорност за тях, но говори все

...
 Украйна не поема официално отговорност за тях, но говори все
Коментари Харесай

Дрон след дрон по Русия: какво е известно за „другата контраофанзива“ на Украйна

 

Украйна не поема публично отговорност за тях, само че приказва все по-смело. След удари се затварят летища, чиновници в Москва минават на отдалечен режим на работа, медиите напоително отразяват едни офанзиви, за други мълчат.

 

Какво е известно за тези удари и какво се промени в метода на Украйна?

 

Атака след офанзива

Дори единствено описът с офанзиви за последния месец е величествен:

4 юли: противовъздушната защита на Русия смъква четири апарата над Нова Москва, различен дрон бива заглъхнал от радиоелектронната битка и пада в Подмосковието6 юли: Белгородска област. Противовъздушна отбрана смъква шест дрона от самолетен вид, които нападат енергийни обекти13 юли: Воронежка област. Жилищен блок е ударен от самоделен дрон, без пострадали16 юли: Севастопол. Противовъздушна отбрана и радиолектронната битка унищожават 8 дрона, без ранени и щети20 юли: Крим. Четири административни здания са изумени на северозапад, починало е момиче22 юли: Белгородска област. Отново без вреди и жертви, „ дрон камикадзе “ нападна село Журавльовка24 юли: Москва и Крим. В Москва два дрона удрят нежилищни здания без съществени вреди, като единият удря бизнес център, а другият попада в щабквартирата на хакерската група Fancy Bear. В Крим са употребявани 17 дрона, 14 спрени с радиоелектронна битка, три – с Противовъздушна отбрана, само че един попада край Джанкой, различен удря жилище в Кировския район28 юли: Москва. Противовъздушна отбрана унищожава дрон в Московска област без вреди и пострадали30 юли: Москва. От три дрона един е свален от Противовъздушна отбрана над Подмосковието, други идват с радиоелектронна битка, само че един попада в комплекса „ Москва сити “. Две кули са наранени, един човек е ранен30 юли: Крим и Ростовска област. На полуострова общо 25 дрона от самолетен вид са изстреляни, като 16 са унищожени с Противовъздушна отбрана, другите – с радиоелектронна битка. В Ростовска област дрон удря жилище и автомобил, една жена е пострадала31 юли: Брянска област. Дрон попада в полицейско ръководство в Трубчевск, развален е покривът и са разрушени прозорци, само че без пострадали1 август: Москва. Три дрона атакуват, два са свалени от Противовъздушна отбрана в Подмосковието, трети, с радиоелектронна битка и още веднъж се врязва в „ Москва сити “, на място, близо до удара от 30 юли3 август: Калужка област. Общо седем дрона са свалени в югозападната част на региона, без вреди и жертви.

Атаки с сходна периодичност до момента нямаше. Говорителят на външното министерство Мария Захарова сравни ударите по „ Москва сити “ с тези по кулите близнаци в Съединени американски щати на 11 септември 2001 година – позиция, от която Кремъл се разграничи.

 

Отразяването на тези офанзиви е друго и в случай че за московските медиите описват щедро, то за ударите в Крим се въздържат. В средите на военните блогъри мненията дали това е вярно са разнопосочни: полемиката е систематизирана да вземем за пример в една от последните сводки на Института за проучване на войната (ISW).

Нов метод

Сами по себе си офанзивите с дрон и с други средства, идващи (според Русия) от Украйна, не са невиждани. Първата вълна бе против Крим през август предходната година. Белгородска област постоянно бива обстрелвана от началото на войната, а към средата на тази година офанзивите се умножиха, когато в региона проникнаха бойци на Руския доброволчески корпус и Легион „ Свобода на Русия “.

Интензивността на последните набези обаче е без аналог. Те се умножиха седмица след удара по Кримския мост, който Русия свързва с различен вид дронове – морски. За тях описаха „ източници от украинските служби “ на медии в Киев и на запад още на 17 юли, часове след събитията.

Украйна удостовери извънредно бързо. Дни откакто Службата за сигурност на Украйна (СБУ) призна, че стои зад първата офанзива по Кримския мост, връзката сред анексирания полуостров и интернационално приетата територия на Русия, през вчерашния ден това направи и секретарят на Съвета за сигурност и защита Олексий Данилов.

 

Без да удостоверява връзката на Украйна с всички офанзиви, съветникът на началника на кабинета на президента Михайло Подоляк даде обещание още дронове по Москва. Неговото пояснение за офанзивите обаче не се е трансформирало: някои, съгласно него, са дело на партизани, които работят от интернационално приетата съветска територия, може би даже покрай Москва.

Онлайн изданието „ Медуза “, което беседва с Подоляк тази седмица, отбелязва, че не може да се откри до каква степен правилни са думите му, само че някои от апаратите, поради размера и модела, надали могат да се изстрелят от партизани от територията на Русия.

Междувременно Киев, даже когато не поема отговорност, обществено обвързва прекъсването на офанзивите с края на експанзията:

Единственият метод да се спре това е незабавното евакуиране на съветските окупационни войски от Украйна и възобновяване на суверенитета ни.
Андрий Юсов, представител на военното разузнаване, пред „ Ню Йорк таймс “

Трактовките са разнообразни, само че Украйна към този момент не се придържа към дългото си безмълвие по тематиката. Миналата година в медиите на запад още се водеше полемиката дали Съединени американски щати утвърждават офанзиви против Крим. С времето Вашингтон и Лондон оформиха позицията си недвусмислено: те са възможни, доколкото с тях Киев се отбранява.

 

„ Другата контраатака “

 

В началото на седмицата „ Ню Йорк таймс “ разгласява образно следствие, в което назова офанзивите на съветска земя „ другата контраатака на Украйна “. Анализираният от американския вестник материал сочи, че опитите за удари по съветска територия в дълбочина (не единствено по границата) зачестяват.

Най-малко три разнообразни модела безпилотни апарати украинско произвеждане са употребявани съгласно събраните данни. Изглежда, те могат да прелетят стотици километри в съветска територия. „ Украйна трескаво уголемява флотилията си от дронове лично произвеждане, с цел да нападна по-често в Русия “, е заключението от разбора и диалози с специалисти и длъжностни лица.

Набирането на средства през есента става в това число през инфлуенсъра Игор Лаченков, с който се свързва военното разузнаване ГУР. В текста се загатва и съответен модел, Bober – „ дрон камикадзе “, разработван от май 2022 година и който съгласно данни на „ Комерсант “ съветското разследване счита, че е употребен при офанзивата на 30 юли. Три от фотосите се появяват и в профила на инфлуенсъра.

И трите машини, отбелязва „ Ню Йорк таймс “, са употребявани при офанзиви (статията е оповестена преди материала на „ Комерсант “).

Броят на „ дроновете камикадзе “, изстреляни по Русия сред май и юли, е двойно по-голям от целия брой за 2022 година Трудно е да се реши дали офанзивите са сполучливи, само че, наподобява, задачата на Киев все още е по-скоро да се всява боязън, в сравнение с кръвопролития и заличаване в огромен мащаб. Работата на промишлеността е резултат както от начинания като тази на Лаченков, по този начин и от тласъци за бизнеса от украинското държавно управление, да вземем за пример за „ Укрджет “, която създава UJ-22 – машина, която съгласно основателите може да лети шест часа с обхват 800 км. Премиерът Денис Шмигал сподели на 25 юли, че Украйна възнамерява да усили десетократно вложенията си в дронове – от 108 млн. $ предходната година до 1 милиарда тази година.

 

И представител на ГУР декларира пред американския вестник, че „ никой представител на окупационната войска и окупационния режим в никакъв миг или кътче на страната не може да се усеща в сигурност, до момента в който нападателна, неудържима война се води против Украйна “.

Дизайнът на „ Бобер “, наподобява, носи изгоди и за офанзиви с по-голям обхват.

Какво значи „ огромна офанзива “

 

„ Пълноценната война скоро дефинитивно ще премине на територията на „ създателите на войната “, а всичко, което ще стане по-нататък в Русия, е „ справедлив исторически развой “. Попитан от „ Медуза “ дали този развой има последваща фаза, Подоляк споделя:

 

Мащабиране. Фазата на тестване на системата на съветската противоракетна защита е приключена. Украйна, за жалост, не разполага с опцията за отбрана от ракети, с които Руся ни нападна – и ние решаваме този въпрос. Но в Русия също е явно, че няма системи за Противовъздушна отбрана, които биха били задоволително мобилни и биха отразявали дейно тези офанзиви.

Михайло Подоляк,  консултант на началника на кабинета на президента на Украйна

 

Подоляк не твърди, че Украйна поема отговорност за атаките; по думите му някои от дроновете, самоделни, са с дребен радиус и могат да се изстрелват от Московска област или прилежащи области.

 

Попитан дали не се притеснява, че сходни офанзиви могат да сплотят руснаците към войната, той отхвърля: „ Защото в тази война няма хрумвания. Това е безсмислена война от окупационен вид. Такива войни се градят на концепцията, че може нещо да се награби и за него няма потребност да се заплати. Те се възприемат удобно, в случай че не репресират хората, не им вземат парите, не им лимитират опциите. В Русия в този момент стартира развой, който изцяло заличава, занулява лоялността на хората към тази война. “ Руснаците, поддържащи властта, „ обичат тази война, когато седят на дивана “, само че не обичат да им понижават парите и да би трябвало да се лимитират, още повече да може да ги повикат да водят война.

 

Подоляк назовава „ чудноват “ избора на задачите в „ Москва сити “: „ За Украйна Министерството на икономическото развиване “ (в чиито пространства попадна един от дроновете – бел. ред.), меко казано, не е предпочитана цел. Но за някакви вътрешни силови групи – да. (…) Мисля, че Министерството на икономическото развиване може да е обект на офанзива от избрани групи вътре в Русия. Защото това е чудноват избор за офанзива – освен това два пъти. “

 

Остава отворен въпросът дали това министерство е същинската цел: Русия твърди, че безпилотният уред е подведен с радиоелектронна битка. Подоляк обаче дава да се разбере, че за него от офанзивите следва неспособността на Русия да управлява вътрешните процеси; от това следваа „ най-високият риск “ за Крим. „ Затова е изумително, че някой отива там на отдих. “

www.dnevnik.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР